Informație generală despre GAL
Grupul de Acțiune Locală „Stâncile Prutului” a fost creat în baza implementării abordării europene LEADER în cadrul programului ” Dezvoltarea comunităților rurale prin prisma abordării LEADER și a Grupurilor de Acțiune Locală”, finanțat de Fundația Elvețiană HEKS, implementat de AO ”Pro Cooperare Regională”.
Din punct de vedere geografic GAL ”Stâncile Prutului” este situat în partea de Nord-Vest a Republicii Moldova, așezat la 181,7 km de capitala țării or.Chișinău. GAL ”Stâncile Prutului” se mărginește la Vest pe rîul Prut cu județul Botoșani (România), la Nord cu raionul Rîșcani, la Est cu municipiul Bălți, iar la Sud cu raionul Fălești. Suprafața totală a GAL ”Stâncile Prutului” este de 469,36 km2, ceea ce reprezinta 1,47 % din teritoriul țării, cu o populație de 33 792 locuitori, sau 1,0 % din populația țării.
Teritoriul este traversat de drumurile R15, R53 și R57 ce uneşte punctele principale de atracție ale zonei cu orașul Bălți, cel mai mare oraș din Regiunea de Dezvoltare – Nord și legat mai departe de Chișinău de traseul M14. Distanța medie dintre Bălți (a doua şi cea mai mare așezare urbană în Republica Moldova) cu localitățile din GAL este de aproximativ de 43,8 km, iar distanța medie dintre Chișinău și localitățile GAL-ului este de circa 181,7 km. De asemenea la o distanţă de aprox. 80 km de zona GAL se află și orașul Botoșani (România). Aceste caracteristici geografice favorizează localizarea teritoriului prin distanțe și legături cu centre importante în timp rezonabil.
Zona este caracterizată de patrimoniul său natural unical: monumentul natural “Stâncile Prutului”- s. Cobani și com. Camenca, rezervațiile naturale “Padurea Domneasca” -com. Balatina, ”Suta de Movile”- s. Cobani, și patrimoniul cultural valoros (folclor, meșteșuguri și bucătăria tradițională) ce oferă oportunități de dezvoltare a turismului rural.
Ramura de bază a economiei microregiunii este agricultura: culturile de cîmp (cereale, floarea soarelui), cultivarea fructelor și legumelor cu potential de producere a produselor cu valoare adăugată, inclusiv regionale. Creșterea bovinelor și ovinelor pentru producerea laptelui și a brânzeturilor sunt îndeletniciri tradiționale ale populației locale.
Din punct de vedere al componenței teritorial-administrative, parteneriatul GAL ”Stâncile Prutului” este constituit din 21 localități, concentrate în 10 primării, s. Cajba, com. Balatina, s. Cobani, com. Camenca, s. Hîjdieni, com. Danu, com. Iabloana, s. Sturzovca, or. Glodeni, s. Petrunea din r-l Glodeni, inclusiv 4 comune cu 14 sate în componența lor și un oraș cu populația de 8676 locuitori. Sediul GAL ”Stâncile Prutului” este în or. Glodeni. Populația GAL ”Stâncile Prutului” este de 33792 locuitori.
Crearea parteneriatului între cele 10 unități administrativ-teritoriale constituie pentru noi, locuitorii acestei zone, o oportunitate de aliniere la practicile europene privind dezvoltarea rurală, iar anii de muncă în comun ne-au învățat să ne identificăm ca un tot întreg, pentru a face față mai ușor provocărilor cotidiene și celor de durată.
Pentru a impulsiona dezvoltarea economică în teritoriul nostru, organele GAL sunt implicate permanent în procesul de monitorizare al implementării și atingerii indicatorilor stabiliți în Planul Strategic de Acțiuni. Totodată ne-am trasat direcțiile pe care le vom exploata de comun acord, în cadrul Grupului de Acțiune Locală.
Pe parcursul a 5 ani de activitate, asociația a implementat 60 de proiecte de dezvoltare locală cu un buget de peste 10 milioane de lei.
În perspectivă, GAL „Stâncile Prutului” își planifică acțiunile pe termen scurt și mediu atât în vederea dezvoltării teritoriului zonei GAL, cât și în sensul dezvoltării potențialului instituțional al parteneriatului nostru. Tindem să dezvoltăm spiritul de echipă, munca prin cooperare și creșterea responsabilității oamenilor față de locul de trai, față de posibilitățile existente ce ar duce la o viață mai prosperă, mai dezvoltată. Păstrăm un accent deosebit pe dezvoltarea capacităților la nivelul membrilor GAL și tindem să îmbunătățim practicile noastre, astfel încât GAL-ul să fie competitiv în continuare și chiar unul de referință, nu doar pentru zona de nord ci și pentru întreg teritoriul Republicii Moldova. Sperăm să transformăm teritori